Blog

blogberichtenHoe en waarom vertel ik mijn verhaal op video?

Hoe en waarom vertel ik mijn verhaal op video?

blog video

Vanaf dat ik kan lezen lees ik alles wat los en vast zit. Het voordeel van lezen vind ik dat je je eigen beelden erbij bedenkt en je eigen tempo bepaalt. Toch betrap ik mezelf erop dat ik steeds vaker een video bekijk. Ik zoek via Google naar een antwoord op mijn vraag en klik even door naar de video’s. Dat deed ik bijvoorbeeld voor het opzetten van mijn eerste  WordPress blog. Autodidact zijn is nog nooit zo makkelijk geweest. Maar waarom deel ik mijn kennis over content marketing  dan niet via video?

Toeval of niet, Henk-Jan van Essen van het Amsterdamse videoproductie bedrijf Eductivity  benaderde mij voor een kennismaking. De pay off ,,Wij zijn gek op marketing en communicatie én bedenken en produceren video formats” op de website triggerde mij om het gesprek aan te gaan.

Hoe zet ik mijn verhaal om in video? (Fase 1)

Zonder goede tekst stelt je video niets voor

Uit het gesprek blijkt dat wij een gezamenlijke doelgroep bedienen, de MKB-ondernemer. Met de videoportal MKB-Nieuwsweek  voorziet Eductivity de beslissers in het MKB van informatie op het gebied van juridische zaken en finance tot marketing. Henk-Jan vraagt mij mijn kennis te delen over content marketing. Met als basis voor het videoscript de blogposts die ik tot nu toe geschreven heb over dit onderwerp. Want ook al verspreid je je content nu via video, de geschreven tekst is de basis. Het gaat erom dat je een goed verhaal bedenkt dat je wilt vertellen. Henk-Jan tipt mij dat 80 woorden gelijk zijn aan 30 seconden video.

Mijn eerdere ervaring met video was bij het online bureau Marviq . Ik wilde in mijn presentatie aan klanten met een goed verhaal uitleggen hoe je met techniek op de website meer rendement haalt uit je online kanaal. Ik vroeg mijn technische collega’s om een mooie referentiecase. Zij kwamen met KLM. Mijn collega’s gaven mij de input en de tekeningen van hoe zij te werk waren gegaan. Ik bedacht de tekst erbij en sprak de video in. Dat werkte goed.

Content = media

Feit blijft dat je een verhaal, een boodschap, wilt overdragen maar welk mediumtype zet je in? Welke combinaties? Deze vraag is nog steeds actueel met dit verschil dat de keuze nu nog groter is. En dat content media is geworden. Voor de komst van nieuwe media zoals blogs, vriendennetwerken en video’s boog je je over de vraag hoe je zo efficiënt mogelijk media kon inzetten. Je had de zender, de boodschap, het middel en de ontvanger. Er kwamen geen conversaties. Nu gaan we sociaal met media om en delen content met elkaar. We gaan de interactie aan. Je bent wat je deelt en daarmee is content media geworden. Video neemt hierin een belangrijke plaats in.

Waarom vertel je je verhaal met een video?

Om over mijn schroom heen te komen voor de video opname verdiep ik me in de cijfers over video. Ik heb voor mezelf wat bewijslast nodig!

10 harde criteria om voor video te kiezen:

 1. De budgetten voor online video zijn in 2014 verdubbeld ten opzichte van 2012. In  2016 gaat dat nog eens x 2.
 2. Video wordt maar liefst dubbel zoveel bekeken dan één jaar geleden.
 3. 85% van de mensen is meer geneigd tot het doen van een aankoop als zij een video zien.
 4. Op YouTube worden elke maand meer dan 6 miljard aan video’s bekeken. Dat is bijna een uur per persoon in de wereld.
 5. Met een webvideo heb je 53 x meer kans op verschijning op de eerste pagina van Google. En 41% meer doorkliks naar de pagina.
 6. De e-mail doorklik ratio groeit met 90% als je een video toevoegt.
 7. Productpagina’s met video converteren 6-30% beter dan zonder video.
 8. Het aantal retouren daalt met 25% bij het gebruik van een webshopvideo.
 9. Mobiele gebruikers kijken 2,5 x meer video’s dan desktopgebruikers.
 10. Het smartphone gebruik en daarmee het kijken naar video’s neemt enorm toe.

10  zachte criteria om voor video te kiezen:

 1. Video is entertainment of educatie.
 2. Video zet aan tot nadenken (awareness)
 3. Video zet aan tot actie.
 4. Video is visueel.
 5. Video is persoonlijk.
 6. Video is makkelijk deelbaar via social media.
 7. Video is interactief.
 8. Video verbetert de vindbaarheid van de website.
 9. Video leent zich goed voor educatie, leadgeneratie en sales.
 10. Met video bied je waarde aan je doelgroep.

Hoe zet ik mijn verhaal om in video? (Fase 2)

De video is nog niet gemaakt. Ik bevind me nu in de voorbereidingsfase. Dat betekent, zoals hierboven beschreven, dat ik mijn blogposts ga analyseren en daar een videoscript van ga maken. In een volgend artikel zal ik beschrijven hoe mijn ervaring is geweest met de fase ná het schrijven van het script. En geef ik jou meer tips over hoe je je verhaal omzet in video.

Wat zijn jouw ervaringen met video? En welke tips heb jij voor mij en voor de lezers van Content4Bizz? Mail mij op info@content4bizz.nl of plaats je reactie onderaan het artikel.

Vind je dit een interessant artikel, deel het dan via de onderstaande social media knoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Naar Boven
logo-content4bizz

Jouw (merk)verhaal vertellen? Wij helpen jou, jouw organisatie of bedrijf. Content4Bizz heeft meer dan 25 jaar ervaring in media, PR & journalistiek, sales & marketingcommunicatie.

Contact

Smallekamp 4
1991 CA Velserbroek
Tel: 0681840824
mail: info@content4bizz.nl

Social Media