Blog

blogberichtenWaarom meer business met goede content?

Waarom meer business met goede content?

In de header van mijn website staat ,,meer business met goede content”. Maar wat bedoel ik daar nu mee?

Content is dé sleutel om verbinding te maken met de mensen om jou heen, met de mensen die je wilt bereiken met jouw boodschap. Of je nu wilt informeren of entertainen.

Content staat voor inhoud. Het middel dat je gebruikt om deze inhoud over te brengen kan in de vorm zijn van tekst, beeld, video of audio. De een leest liever, terwijl de ander er de voorkeur aan geeft om het verhaal te consumeren via video of podcast. Net als bij de inhoud van de boodschap gaat het er hier weer om dat je je goed verplaatst in de doelgroep.

Met goede content beïnvloeden

Goede content heeft als doel om  kennis en houding te beïnvloeden van de consument of afnemer en het stimuleren tot gewenst gedrag. Afhankelijk van welke content je op welk moment in de klantreis (van oriëntatiefase tot aankoopfase) aanbiedt.

Stel dat je een restaurant hebt. Jouw nieuwe klant wil een romantisch avondje uit met zijn vriendin. Hij oriënteert zich online en ziet op jouw website gezellige sfeerfoto’s met een open haard. In de tekst leest hij wat jouw passie voor goed eten is. De belangstelling is gewekt voor deze romanticus en enthousiast belt hij zijn vriendin, waarna hij bij jou reserveert voor een tafeltje voor twee vlakbij de open haard.

Je ziet het, de content moet mensen boeien, inspireren, informeren of overtuigen. In sommige gevallen speelt ratio een grote rol. Dan moet jouw boodschap informeren, boeien of inspireren. In andere gevallen raak je jouw doelgroep beter door te vermaken of te ontroeren. Dan is de content gebaseerd op beïnvloeding van de emotie.

Goede content is toegankelijk en te monitoren

Goede content moet makkelijk te vinden zijn en in begrijpelijke taal geschreven zijn. Technisch gezien mag het niet te lang duren voordat de pagina of de video laadt.

Over goede content is nagedacht. En daarom meetbaar. Als je van tevoren heldere doelstellingen hebt opgesteld (KPI’s) kun je goed monitoren welke content wat doet in de klantreis. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de bezoekersaantallen op jouw website, het aantal aanvragen op jouw website voor het downloaden van content als whitepapers of e-books (b-to-b markt) of aan het virale effect van jouw social media updates.

Google penguin

Note april 2018: we zijn inmiddels een aantal Google algoritme updates verder, maar tijdens het schrijven van dit artikel was de Penguin de laatste. De richtlijnen zoals hieronder vermeld zijn echter nog steeds actueel.

Door de laatste update van Google, Penguin genaamd, kun je er niet meer omheen. Als de teksten op jouw website van slechte kwaliteit zijn en als er weinig nieuws op komt leg je het af tegen jouw concurrenten die wel investeren in goede teksten, ofwel kwalitatieve  en waardevolle content. Zij komen hoger in de zoekresultaten terecht en krijgen eenvoudigweg meer verkeer naar hun websites. Kortom: je moet simpelweg betere content schrijven dan de concurrentie.

Ik noem hier een aantal punten dat van belang is uit de kwaliteitsrichtlijnen van Google:

  • Maak een website voor de gebruikers, niet voor de zoekmachines
  • Misleid de gebruikers niet
  • Probeer niet via allerlei trucjes jouw positie in de zoekresultaten op te schroeven
  • Denk aan wat jouw website uniek, waardevol of boeiend maakt voor gebruikers
  • Vermijd technieken als linkuitwisselingsprogramma’s, pagina’s met weinig of geen originele inhoud, pagina’s die gevuld zijn met irrelevante zoekwoorden

Google monitort continue de zoekresultaten en past het algoritme aan om de kwaliteit ervan te verbeteren.

Een tip is om goed de analytics en webmaster tool in de gaten te houden om te kijken of je nog op de juiste weg bent. Je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden.

Strategie en inzet van verschillende media kanalen

Google is belangrijk, maar we moeten niet vergeten dat de zoekmachine niet de enige traffic generator is. We moeten dan ook nooit op een paard wedden en altijd een plan B hebben.

En dat begint met een strategie en de inzet van verschillende media kanalen. Zoals een commercial op de radio of een advertorial in een krant of magazine, waarin verwezen wordt naar jouw website. Denk aan de paid, owned en earned media inzet. Zoals ik uitleg in de volgende alinea.

De goede content verspreiden 

Het mediumtype dat je kunt inzetten om jouw boodschap te verspreiden bestaat uit paid, owned en earned media.

Paid media is content die je plaatst op een platform waarvoor je betaalt. Bijvoorbeeld in de vorm van een advertorial, display advertising of radiocommercial.

Owned media is jouw eigen platform. Bijvoorbeeld jouw website of blog.

Earned media is free publicity die je met jouw content hebt verdiend. Bijvoorbeeld als jouw content zo goed wordt opgepikt via social media dat de content het virale effect heeft.

Online en offline effect

Daarnaast vind ik het altijd verrassend en motiverend om te zien dat je offline terugkoppeling van mensen krijgt op je online inspanningen. Niet iedereen ,,liket” en ,,sharet” zich een ongeluk, maar toch word je gezien. Dat vertaalt zich dan bijvoorbeeld in een opmerking als: ,,Ja, ik ken jou wel, ik lees vaak jouw blogartikelen en zie video’s van jou voorbij komen op internet”.

Andersom werkt het ook. Je vertelt wat je doet en wat je passie is en als mensen nieuwsgierig zijn nemen zij een kijkje op je website.

Ik hoop dat ik je wegwijs heb kunnen maken in wat goede content is en wat die voor jouw bedrijf doet.

Geregeld krijg ik aanvragen voor contentscans. Die maak ik gratis en vrijblijvend.

Een website met slechte content springt er dan gelijk uit. Wanneer is content ronduit slecht?

Hier vind je een paar cruciale punten.

Wanneer is content ronduit slecht

  • Als er lappen tekst staan zonder tussenkoppen, opsommingen en witregels
  • Als er veel dt-fouten in de tekst staan, waardoor de tekst niet betrouwbaar overkomt (denk aan de phishing e-mail berichten)
  • Als de teksten schreeuwerig zijn
  • Als er niet goed wordt omgegaan met SEO (zoekmachine optimalisatie). De content sluit niet aan bij de vraag van de doelgroep. Er is te weinig verdieping geweest in de doelgroep. Bijvoorbeeld een advocaat die op zijn website allerlei vaktermen zet en zo niet gevonden wordt op: ,,rijbewijs kwijt met teveel drank op”.

Wil je weten hoe je meer business uit jouw content haalt door de content nét wat beter te maken? Neem dan contact met mij (Brigitte Schiering, Content4Bizz) op. Via het mobiele nummer 06 818 40 824 of per mail: info@content4bizz.nl

Vind je dit een interessant artikel, deel het dan via de onderstaande social media knoppen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar Boven
logo-content4bizz

Jouw (merk)verhaal vertellen? Wij helpen jou, jouw organisatie of bedrijf. Content4Bizz heeft meer dan 25 jaar ervaring in media, PR & journalistiek, sales & marketingcommunicatie.

Contact

Smallekamp 4
1991 CA Velserbroek
Tel: 0681840824
mail: info@content4bizz.nl

Social Media